Virus och torra händer

24.04.2020

Vi lever nu i en tid där vi aldrig varit innan. Samhället i stort är påverkat på så många sätt. Jag tänker att det nog är bra att vi får öva, på ett virus som verkar smitta många men inte har hög dödlighet. Vi tvättar händerna som aldrig förr och händerna är röda och fnasiga. Jag delar här med mig av ett recept på den enklaste och härligaste handkrämen för dina händer! Helt fri från konstiga tillsatser och onödiga parfymer. Testa! 

Du kan också vara per definition frisk men ändå leva med ohälsa. Det vill säga, du har inte vad sjukvården klassar som tillräckligt dåliga värden eller mår tillräckligt dåligt för att få en diagnos, Möjligen har du fått någon medicin. Jag hoppas att vi nu inser att vi själva har möjlighet att förebygga ohälsa och inte hamna i riskgrupp! Runt 80 % av dagens sjukdomar är livsstilsrelaterade vilket faktiskt är hoppfullt! Det betyder att vi har stora möjligheter att påverka hur många av oss som blir kroniskt sjuka och behöver belasta sjukvården nu och framöver. Kanske har vi fått oss en ordentligt knäpp på näsan, blivit tillräckligt rädda för att börja fundera och agera? 

Min generation har vuxit upp i ett samhälle där vi har lagt över ansvaret för vår hälsa och vårt mående hos andra. Vi har även ett oändligt utbud av mat så ingen av oss behöver lida av hunger.( Men vi har ändå näringsämnesbrister.) Våra kroppar har inte hunnit anpassa sig till den matkultur vi idag har. Mellanmål har blivit ett måste, det var det ju säkert även på savannen. "Maten" har plötsligt en lång innehållsförteckning. Vegetariskt har blivit den nya "hälso- och miljötrenden, men är verkligen miljöförstöringen kornas fel? " Kött är inte nyttigt "- eller blandar du ihop det med processade kötträtter som korv, chark, bacon, ännu mer korv, kött som massproduceras (mer korv till folket!?) med kött från gräsbetande djur ? Det går inte ens att jämföra. 

Att äta vegetariskt kan vara en fantastisk väg in till att förbättra sin kost och sin livsstil. Du har blivit mer medveten om det du äter! Så härligt! Det gäller då att vara en påläst vegetarian för att det ska bli bra för din evolutionärt utvecklade kropp. Att äta halvfabrikat är inte bättre bara för att de är vegetariska. Läs innehållsförteckningen!

 Teknikutvecklingen har gått i hög hastighet framåt och vi hinner knappt med att utvärdera hur det påverkar vår miljö eller oss som människor. Vi lever i en tid där vi mer eller mindre används som ett experiment. 

Men, vi lever också i en fantastisk tid där vi nu har mycket mer kunskap om hur vi kan förbättra vårt mående och vår hälsa. Det kostar din tid och engagemang, men det är en investering för dig och din familj. Jag önskar att vi nu alla börjar fundera över vad var och en av oss ska göra för att hålla oss ifrån livsstilsrelaterade sjukdomar! 

Fin helg på er och Lycka till! 


Recept på Enkel och Lyxig Handkräm DIY 


1/2 dl Mandelolja       (eller Jojobaolja)

1 msk Arganolja         (eller Mandelolja,Avocadoolja, Jojobaolja)

10 g Bivax 

Valfri Eterisk olja 

Lägg alla ingredienser i värmetålig behållare. Ställ behållaren i ett vattenbad och värm. Låt smälta samman, blanda och häll upp i valfri burk. 

Jag använder oftast Mandelolja och Arganolja men går lika bra att ersätta med annan olja om man inte har hemma! Även en kallpressad Rapsolja fungerar. Eterisk olja tillsätts om du önskar lite doft på din handkräm. Lavendel eller vanilj fungerar fint:)