Advent och tankar om Hälsa!

02.12.2019

Så härligt med adventstider:) Jag är inte så mycket för tomtar över hela huset men kunde inte motstå denna lilla goding. Inköpt från Julmarknaden på Kalmar Slott.

Nog om julen. Den är så snabbt över ändå! Jag tänkte mer dela lite funderingar kring vårt sätt att se på hälsa. Jag är less på själva begreppet HÄLSA och tycker att det mest fokuserar på något som liknar en trend, att det är inne att vara hälsosam. Att man måste vara en viss typ av person som är hälsosam. Vad är det ens? Blä.

Ofta blir trender något kortvarigt som vi inte orkar hålla i ändå, kanske var det då meningslöst att ens börja. Det blir förknippat med uppoffringar, prestige och misslyckanden. Räkna poäng och gå ner i vikt! Ja för en del, kanske ger det också stora resultat i början. Och insikter. Bra så. Men när man räknar och räknar vecka in och vecka ut och ändå går jag inte ner i vikt! Då måste jag vara förbannat dålig på att räkna eftersom det inte lyckas?? Jakten på poäng kan lätt bli en ouppnåelig uppgift där jag kanske redan ger upp två dagar in i veckan för nu har jag ju redan överskridit mina poäng- ingen mening att fortsätta då! Nä, poängräkning är inte för alla. 

 För mig handlar det inte om hälsa eller att vara hälsosam. För mig handlar det om att lära känna min kropp, vad den mår bäst av. Och när den inte är på topp- vad behöver jag då göra, tillföra eller ta bort för att må bättre? Vi behöver börja koppla ihop hjärnan med resten av vår kropp. Allt jag stoppar i den kommer att påverka, alla tankar jag tänker kommer att påverka. 

Låt alla valda sanningar försvinna! De hjälper oss inte. Det hör jag så ofta- " Min mamma har alltid haft värk". Eller " ja jag börjar ju bli gammal så inte så konstigt att jag har artos, det hade min pappa också" . Att blir gammal betyder inte att vi ska ha stelhet och värk, dåligt matsmältning, dålig sömn, klimakteriebesvär m.m, m.m.

Jag vill INTE få en kronisk sjukdom. Jag vill INTE få Alzheimers, cancer eller en hjärtsjukdom. Det ligger i släkten, MEN. Jag kan påverka min genetik genom det sätt jag lever och vårdar min hälsa. Jag kan alltså trigga mina dåliga gener eller få dom att ligga lätt tillbaka lutade och inte göra en fluga förnär. Kanske blir jag ändå kroniskt sjuk någon gång, vem vet. Jag ska göra mitt bästa för att lära känna min kropp och ge den det den behöver även då. Det är så tacksamt att göra något bra för sin kropp för den svarar ganska direkt. Det är en resa som ibland är lite slingrig och man halkar många gånger i diket. Då testar jag något annat. Hur svarar den om jag lägger till det här? Eller om jag tar bort det här? Det är ju min kropp. Det som passar mig kanske inte passar dig. Vi måste individbasera.

Jag kommer aldrig hoppa på några dieter, eller trender. Det kommer INTE att förbättra mina möjligheter att bli gammal och frisk! Jag tänker att det lilla jag kan göra idag, tex. ta en promenad ute för att få värdefullt dagsljus är bra nog ibland! Att vi väljer mer noggrant de hudvårdsprodukter vi använder i familjen, såsom schampoo och tvål. De innehåller vanligen mycket tillsatser och ämnen som huden och kroppen inte behöver. Att vi väljer att byta ut de flesta plastverktyg vi använder i matlagningen. Att vi försöker köpa ekologiskt kött när vi köper kött i butik. Små saker som på sikt kan betyda mycket. 

KÖTT?? Men gud har du helt missat att vi lever i en klimatkris?? Och de där förbannade kossorna och deras fisar! Hehe. Köttdebatten blir väldigt svart och vit. Det är väl ändå inte de stackars kossorna det är fel på. It´s not the Cow- It´s the How! Ja men den stora studien som gjordes med Rockström och Gunhild Stordalen i spetsen? Det kom säkert mycket bra ut av den studien, mycket bra tankar för vår framtida miljö. Jag tycker dock man missar poängen då vi som människor faktiskt kan behöva kött för att må bra. Vegetariskt är inte för alla helt enkelt. Man ska inte heller tro att det inte finns stora företag bakom den studien som verkligen skulle gilla att vi köpte mer konstgjorda köttprodukter, soja och annat. Titta på det och fundera lite. 

Det innebär även att jag förser min kropp med riktigt mat till stor del. Det mesta är lagat från grunden och innehåller så lite tillsatser som möjligt. Men inte alltid. Det innehåller bra fetter, gärna fullfeta produkter. Det kommer inte några lättvarianter in i vårt kylskåp!  Vi behöver fett för att våra kroppar och dess hormonsystem ska fungera. Vi har helt gått vilse i fettråd som är gamla, förlegade och vilar på mycket dålig vetenskaplig grund. Tänk stenålder. Tänk att vi är samma genetiska varelser nu som då. 

Fundera däremot över den mängd kolhydrater vi äter. Kanske kan man minska på den näringsfattiga delen av kolhydraterna? Ät grönsaker i alla dess färger, men glöm inte köttet! Då menar jag inte falukorven eller alla andra tusen korvsorter som vi äter. Köp mindre processat kött och lägg istället pengarna på riktigt kött, allra helst ekologiskt och från gräsbetande djur. Då innehåller de alla bra fetter, vitaminer m.m som vi behöver. Ät gärna lever och annan inälvsmat. Se till att ta med ben i grytan för att få mer av det viktiga kollagenet och annat bra som finns där i. 

Bra lagad mat är ingen uppoffring och kommer aldrig att vara. All tid och de pengar vi lägger på riktig mat är en investering i våra liv. Jag belönar aldrig mig själv eller mina barn med mat. Det är inte det maten är till för. Därmed inte sagt att vi njuter av god mat och godsaker! 

Jag har även sett till att göra en del tester längs vägen för att se hur min kropp fungerar. Jag visste redan att jag har en del oxidativ stress, det kan mina gråa hårstrån sen 25 års ålder vittna om. Jag såg även att jag har en del näringsbrister, men det vittnar redan mina naglar och min mage om. Det visade även vilka ämnen jag just nu bör hålla mig borta från, en del som jag redan visste och en del helt otippade. 

Det blev en bra vägledning i vilka ämnen jag behöver tillföra till min kropp för att den ska fungera så bra som möjligt och för att jag ska kunna hålla mig frisk även i framtiden. 

Allt detta är Funktionsmedicin. Det är hoppfullt, påverkbart, individbaserat och hållbart! Hitta det som får just dig att må bra! Leta efter de bakomliggande orsakerna till dina symtom och besvär. Skippa de valda sanningarna som får dig att tro att det ska vara så här! Glöm det! Kanske har du fått en diagnos, en kronisk sjukdom och beskedet att du alltid kommer att behöva ta mediciner för att klara av din vardag? Ja, det kan vara så att du behöver dina mediciner. MEN om vi lyckas ändra något i din livsstil eller kost så finns det stor möjlighet att du kommer att kunna minska din medicinering. Eller kanske till och med sluta med den. Det kan också vara så att just DU behöver mer av ett ämne, tex. B12 eller magnesium. Då ger vi kroppen det den behöver för att fungera optimalt. Alla är vi olika. Det är alltså möjligt att uppnå hälsa. Det finns hopp!

Kram Ina